Dolnośląskie Forum Paintballowe
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Luty 06, 2012, 17:22:10 GMT-1

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
UWAGA!! - rejestracja została wyłączona ze względu na działanie botów tworzących bezsensowne konta.
Aby założyć nowe konto należy wysłać maila na gut@goodpaint.pl
52005 wiadomości w 1900 wątkach, wysłane przez 470 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Ess
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  Dolnośląskie Forum Paintballowe
|-+  Ogólne
| |-+  Hyde Park
| | |-+  ktos obcykany w kompach i monitorach potrzebny od zaraz :)
« poprzedni następny »
Lista uczestników (0)
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: ktos obcykany w kompach i monitorach potrzebny od zaraz :)  (Przeczytany 1402 razy)
king
Sr. Member

tel.796229007 GG 7774611

« : Kwiecień 17, 2010, 08:59:07 GMT-1 »

Czesc prosze was o pomoc  w  wyborze podzespołów komputerowych
na  dzien dzisiejszy złozyłem cos  takiego:

Procesor:
INTEL CORE i5 750 QUAD X4 2,66 GHz 2.5 GT/s 8MB
720zł

Płyta główna:
ASUS P7P55D-E Intel P55, DDR3,
USB 3.0, S-ATA III
530zł

Pamięć RAM:
A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz CL9 Xtreme Series
430 zł

Dysk twardy
:
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3
179 zł

Karta graficzna:
Radeon HD5870 1024MB DDR5
1350 zł

Zasilacz:
OCZ ModXStream Pro 600W 2xSLI MODULARNY
270 zł

Monitor:
LG 22" W2253TQ-PF
ok 550 zł

Yanko [H_Z]
Hinzki Zwiad
Hero Member
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2010, 10:20:19 GMT-1 »

Łap Zengera handluje na codzien tym szmelcem  Duży uśmiech

OP "Zamieć"
Five
Saltus
Hero Member
*

ronin

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2010, 12:20:28 GMT-1 »

Przy takim zestawieniu proponowałbym zasilacz minimum 700 W (OCZ dają radę i faktycznie ta seria która podałeś jest dość cicha).
Zestaw widzę ewidentni pod granie. Nie jestem fanem Radeonów, ale ta karta w sumie daje radę (osobiście w tej cenie wybrałbym jakąś nVidię GTX 185). Fajne w tych nowych radka jest to, że obsłuchują DirectX11, ale w tej chwili za dużego pożytku z tego nie ma.
Zamiast płyty Asusa proponowałbym któreś z rozwiązań Gigabyte, są w tej chwili w czołówce rozwiązań jeśli chodzi o ten podzespół (porównywalna Gigabyte GA-P55A-UD4 P55).
4 Gb pamięci to w tej chwili chyba minimum do grania, a że po reszcie widzę, że najlepiej było by zakupić wyższy schodek jako "dual channel" to najlepiej było by mieć 8 i w takim wypadku mogły by być wolniejsze (1600 w spokojności bo może się okazać że i tak przy reszcie zestawu nie wykorzystasz większej prędkości). Ja osobiście wybrałbym jakąś bardziej "stabilną" markę (jak jechać po bandzie to np. Patriot albo OCZ).
Jeśli chodzi o monitory, to w tej cenie nie ma większego znaczenia co weźmiesz (można spokojnie sugerować się estetyką obudowy Mrugnięcie ), ale jak już kompletujesz blaszka stacjonarnego to nic nie zastąpi 24" Chichot
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2010, 12:25:54 GMT-1 wysłane przez Five » Zapisane

VITALIA: OP "Zamieć", OP "Mrówka"
Saltus VII, Saltus IX
vodzu
Wściekłe Psy
Hero Member
*

Who let the dogs out

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2010, 12:31:47 GMT-1 »

8gb pamięci przy zastosowaniach typowo domowych + granie = bez sensu, nigdy nie wykorzystasz tego. I pamiętać należ również że systemy 32bit wykorzystują tylko 3,cośtam gb pamięci RAM, więc jak chcesz 4gb lub więcej to Windows 64bit (nie wiem jak tam Linuxy adresują pamięć ale jak pod granie zestaw to raczej Linux nie Uśmiech )
Co do zasilacza, i5 zjada dużo mniej prądu niż i7 wiec nie jestem pewien czy 700W na pewno jest konieczne.

OP "Mrówka"
---------------------------------------------
Muminki cię widzą, Muminki cię śledzą, Muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą !!
Szyc [H_Z]
Hinzki Zwiad
Hero Member
*

gg: 8513124 telefon: 698753573

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2010, 12:55:45 GMT-1 »

Nie oszczędzaj na zasilaczu. Lepiej jest nawet wziąć taki który ma mniej Wat a jest markowy. Dobra 600W spokojnie da rade.
Mam bardzo zbliżony  zestaw do twojego. Ciągnę na Taganie 500W i dział wszycho bez zarzutu.

Z Fivem się zgodzę, że płytka Gigabyta może okazać się lepsza (albo przynajmniej trochę tańsza).
Karta też jest dobra. Mimo iż wolę Nvidie, to ostano z kretesem przegrywa z ATI.

I will never put my sword down
I will never run away
In The Veils of Negative Existence
I am the master here to stay
Five
Saltus
Hero Member
*

ronin

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2010, 12:59:06 GMT-1 »

i5 ma strukturę 64 bitową więc bez sensu gadać o 4 gb pod kontem ograniczeń systemowych. Jeśli chodzi o prędkość samych kości to przeczytałem, że i5 supportuje wyłącznie DDR3-800/1066/1333, więc nawet 1600 było by przesadą. Fajne pamięci w tej prędkości myślę, że można skompletować w wielkości 8gb. Jeśli popatrzeć na minimalne oczekiwania sprzętowe to czwórka właśnie tam się plasuje. 8 gb a 4 gb w architekturze dual channel to to spora różnica wydajności.
Procesor to nie jedyna jednostka wpierdzielająca prąd, szczególnie przy takiej karcie graficznej. Z zasilaczem jest jak z polityką energetyczną - większe możliwości to spokojniejszy sen. Generalnie przy sensownej myśleniu o blaszaku trzeba brać raczej jego potencjalne możliwości rozbudowy (choćby po to, żeby potem nie przepłacać) więc nie ma sensu myśleć o obecnym minimum ale popatrzeć nieco dalej. Niewielkim kosztem można dopasować podzespoły do póxniejszego upgrad'u.

Saltus VII, Saltus IX
Five
Saltus
Hero Member
*

ronin

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2010, 13:03:21 GMT-1 »

Karta też jest dobra. Mimo iż wolę Nvidie, to ostano z kretesem przegrywa z ATI.

To co piszesz się zgadza, ale tylko do tych najnowszych high-endowych chipsetów, ale nie  do kart o których mowa. 5870 to odpowiednik GTX285, ale różnią się w kilku punktach (jest sporo porównań na sieci więc nie ma co pisać). Dla mnie nVidia jest o tyle fajniejsza dla graczy, że większość gier supportuje standardy nVidii (np. phisiX), czego niemożna powiedzieć o Radku, a różnice też można zobaczyć na Youtube.

Saltus VII, Saltus IX
vodzu
Wściekłe Psy
Hero Member
*

Who let the dogs out

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2010, 13:20:48 GMT-1 »

Fajne w tych nowych radka jest to, że obsłuchują DirectX11, ale w tej chwili za dużego pożytku z tego nie ma.

więc nie ma sensu myśleć o obecnym minimum ale popatrzeć nieco dalej

no to jak w końcu ?? Uśmiech

i5 jest prockiem 64bitowym, no i co ?? Nie zmienia to faktu że swobodnie obsłuży go Windows 32bit, a może ktoś właśnie chce 32bit, a nie 64. Nie wszystkie aplikacje mają 64bitowe wersje, a niektóre na 64bitowym systemie nie pójdą, więc nie do końca takie bez sensu.

A ja dalej uważam, że branie 8gb pamięci do zestawu domowego + grania jest jak wynajmowanie hangaru lotniczego żeby parkować w nim samochodu. Bez sensu i wywalanie kasy na coś czego nie wykorzystasz.

OP "Mrówka"
Five
Saltus
Hero Member
*

ronin

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2010, 13:37:07 GMT-1 »

Na razie nie ma jakiejś "tendencji" do robienia grojek w DX11 i nie zapowiada się na żadną rewolucję w najbliższym czaseie. Może to dlatego, że nie wykorzystano jeszcze pełnego potencjału 10.

Nie zmienia to faktu że swobodnie obsłuży go Windows 32bit, a może ktoś właśnie chce 32bit, a nie 64.
A w Porsche najlepiej pracuje silnik z malucha, tak? Jest wręcz odwroteni- właśnie dlatego wyszły systemy 64 bitowe, żeby sprawniej obsługiwać procesy 64 bitowe, a nie odwrotnie  Duży uśmiech
4 gb w grach to w tej chwili nie żaden przesyt tylko (co najwyżej) standard.

Saltus VII, Saltus IX
vodzu
Wściekłe Psy
Hero Member
*

Who let the dogs out

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 17, 2010, 14:43:21 GMT-1 »

A w Porsche najlepiej pracuje silnik z malucha, tak? Jest wręcz odwroteni- właśnie dlatego wyszły systemy 64 bitowe, żeby sprawniej obsługiwać procesy 64 bitowe, a nie odwrotnie

chybiona analogia sugerująca jakoby system 32bit był dużo wolniejszy od 64bit - nie jest to prawda, w niektórych przypadkach może być wręcz odwrotnie. A zobacz sobie jakie aplikacje w pełni obsługują wielowątkowość systemu 64bit to się zdziwisz.

4 gb w grach to w tej chwili nie żaden przesyt tylko (co najwyżej) standard.
przeczytaj jeszcze raz to co napisałem wyżej. nigdzie nie zasugerowałem że 4gb to przesyt

OP "Mrówka"
Five
Saltus
Hero Member
*

ronin

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2010, 15:15:08 GMT-1 »

Nie chodzi o to , że jest wolniejszy, ale instalowanie 32bit systemu na procesorze 64bit to pomyłka- nie obsłuży w pełni mocy procesora. Po co kupować Win 32bit, skoro przy każdej rozbudowie pamięci trzeba będzie kupować nowy system. Pomijam już pytanie, po co kupować 64bit'wory procesor, skoro nie robi się z niego użytku.

Saltus VII, Saltus IX
king
Sr. Member

tel.796229007 GG 7774611

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 17, 2010, 18:00:37 GMT-1 »

Mam juz  system Win 7 ultimate 64 wersja PL.
myslałem tez  o podkreceniu proca  dlatego zasugerowałem sie takimi taktowaniami w  tych pamiatkach
w  dodatku sobie  je  wszyscy chwala  ze  sa szybkie, zimne  i stabilne a  do tego jak na  taka  moc  w  przystepnej cenie 

Five
Saltus
Hero Member
*

ronin

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 17, 2010, 20:06:10 GMT-1 »

To do podkręcania kupo sobie faktycznie i7 920. Można go na luzie odkręcić o 1/3 prędkości, ale one mają inny socket (inny niż i5) na płycie głównej, a więc inna płyta. Tu tez polecam Gigabyte bo dają spore możliwości overclockowania, tylko tak naprawdę, po co podkręcać układ, który jest na starcie szybki?
Podkręcanie karty graficznej na tym poziomie (czy to 5890 czy gtx285) nie ma moim zdaniem sensu bo niczego nie zmieni poza zużyciem prądu  Duży uśmiech

Saltus VII, Saltus IX
king
Sr. Member

tel.796229007 GG 7774611

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 17, 2010, 22:48:30 GMT-1 »

proc  zostanie i5 bo nie chce przekroczyc danej sumy a grafe 5870 moze  bede  kreciła  ale  w  sumie  to nie 
trzeba  ale  procke  to pocisne 
a  moze  wiecie  jakie  chłodzenie  pod  to wszystko do proca  ?

Five
Saltus
Hero Member
*

ronin

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 18, 2010, 00:37:25 GMT-1 »

Ja mam to:
http://www.proline.pl/sklep.php?p=SCY+MUGEN+2+REV+B
-bardzo ciche (praktycznie niesłyszalne) i bardzo wydajny. Kawał luja, ale warto kupić, szczególnie jeśli będziesz podkręcał.

Saltus VII, Saltus IX
Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!