Dolnośląskie Forum Paintballowe
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Luty 09, 2012, 23:18:14 GMT-1

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
UWAGA!! - rejestracja została wyłączona ze względu na działanie botów tworzących bezsensowne konta.
Aby założyć nowe konto należy wysłać maila na gut@goodpaint.pl
52054 wiadomości w 1902 wątkach, wysłane przez 470 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Ess
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  Dolnośląskie Forum Paintballowe
|-+  Paint Leśny
| |-+  Modyfikacje wszelakie - warsztat
| | |-+  Ustawianie IONa - DWELL ROF BPS
« poprzedni następny »
Lista uczestników (0)
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Ustawianie IONa - DWELL ROF BPS  (Przeczytany 1701 razy)
vodzu
Wściekłe Psy
Hero Member
*

Who let the dogs out

Zobacz profil WWW
« : Wrzesień 12, 2008, 13:55:40 GMT-1 »

Przekopałem się przez kilkanaście stron z tym jak dobrze ustawić IONa, wątki na paintball.info dotyczące IONa mają już ze 150 stron przez co stały się całkowicie nieczytelne. Tutaj w pigułce i mam nadzieje jasno opisałem to co udało mi się wyczytać w (wydaje mi się) wiarygodnych źródłach.

Przygotowanie jak do normalnego programowania, odkręcić okładzinę itp.
Operuję „klikami” czyli ilością naciśnięć „Powera”
Ustawianie DWELL:

1.  podłącz butle do markera
2.  ustawa DWELL na minimalny poziom (np. 5)
3. powoli zwiększaj DWELL (co 1-3 kliknięcia) aż usłyszysz, że bolt wykonał pełen cykl. Jest różnica w dźwięku, na początku będzie to takie głośniejsze syknięcie, pełen cykl to normalny dźwięk strzału.
4.  jak dojdziesz już do poziomu pełnego cyklu dodaj 4-6 kliknięć i to jest optymalne ustawienie. Tzn. marker już strzela i nie wypuszcza dodatkowo powietrza po strzale, będziesz miał lepszą wydajność gazu.

Ustawienie ROF, BPS (szybkostrzelność):
- stokowa płytka w IONie używa kombinacji DWELL/ROF i z niej wynika ilość kul na sekundę (max17bps). Ogólnie znana i pojawiająca się rada „dopełnij do 48” nie jest prawdziwa. Wg niej suma klików DWELL i ROF ma być równa 48 (jeśli DWELL 20 to ustawiasz ROF na 28 i będziesz miał szybkość 17bps).
Wzór jest natomiast następujący:
[ (ilość klików Dwell/2) + 33 - (1000/ ilość klików ROF) ] x2
Poniżej plik exela gdzie wystarczy wpisać wartość dla DWELL i pożądany BPS a wynik będzie ROFem do ustawienia.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 13:59:44 GMT-1 wysłane przez vodzu » Zapisane

OP "Mrówka"
---------------------------------------------
Muminki cię widzą, Muminki cię śledzą, Muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą !!
dunios[WPP]
WPP
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 15, 2008, 23:19:56 GMT-1 »

Vodzu a jak to co napisales ma sie do wszeliiego rodzaju polecanych ustawien np. www.ionowners.com gdzie zaleca sie ustawienie ROF na zero klinkniec i to bez znaczenie czy  zainstalowanym QEV czy bez. Zreszta jak przgladalem tematy po forach o ustawieniach ludzi to tez praktycznie wszyscy ustawiaja wartosc DWELL a ROF=0. Pytam bo od niedawna mam iona i po przeczytaniu wszystkiego co wpadnie w rece mozna dostac niezlego zakrecenia w temacie Mrugnięcie
vodzu
Wściekłe Psy
Hero Member
*

Who let the dogs out

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 16, 2008, 08:21:46 GMT-1 »

to co napisałem oparłem na textach z pbnation.com i zdspb.com.
też czytałem że ROF na 0 ale nigdzie nie udało mi się wyczytać dla czego tak, chciałbym zrozumieć po prostu.
zdspb.com wydaje mi się bardziej wiarygodny niż różne fora bo na forach można wyczytać tak różne informacje, czasem całkowicie sprzeczne że skąd mam wiedzieć co jest prawdą a co pitoleniem pseudo speców.

Jak mi się uda znaleźć sensownie i łopatologicznie opisane co to jest ten ROF (wiem tyle że ROF to jakaś sekwencja przeładowania - czas jaki mija pomiędzy strzałami) i jakie są zależności pomiędzy nim a DWALLem to wtedy mógłbym wyciągnąć wnioski sam. Wyczytałem że DWELL i ROF składają sie razem na "sekwencje" strzału.

Poza tym jak się zachowują fps'y kiedy ROF jest na 0 ? Czy przy szybkim strzelaniu nie będzie dużych wahań ?
Ja wole mieć małe skoki fps niż 17 bps.

W tej chwili rozumiem to tak:

DWELL - to czas (nazwijmy to) otwarcia bolta. Czas przez który marker wypuszcza powietrze (czyli podaje jakąś tam porcje powietrza). Ergo - wpływa na efektywność (zużycie powietrza). żeby wystrzelić kule z (powiedzmy) 300fps potrzebna jest określona ilość tego powietrza
 za mało - kula nie wyleci lub wyleci za wolno
 za dużo - kula już poleciała, a powietrze dalej jest wypuszczane, więc bez sensu

ROF - to czas oczekiwania bolta w spoczynku (że tak powiem).Przy ustawieniu go na 0 czas oczekiwania będzie 25ms (instrukcja do IONa). Przy ustawieniu ROF na 0 a DWELL 34, szybkość wychodzi 20bps, płytka ma ograniczenie na 17bps. Pytanie czy marker próbuje sam siebie wtedy przeskoczyć ?

Znów się rozpisałem  Mrugnięcie
Tak jak wyżej, zdspb.com wydaje mi się bardziej wiarygodne niż fora. Dla tego napisałem tą instrukcje jak wyżej. Tyle.

OP "Mrówka"
Roki
Wściekłe Psy
Hero Member
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2008, 08:29:17 GMT-1 »

To może pomoże w rozważaniach.

...That was pretty fucking ninja...

Operacje :"Hinzka Zupka", "Zamieć", "Mrówka"...

www.stayfr0sty.blogspot.com
vodzu
Wściekłe Psy
Hero Member
*

Who let the dogs out

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2008, 08:56:00 GMT-1 »

O widzisz Roki i czegoś takiego mi brakowało. Przydało by się coś w tym stylu z mozliwością wpisania wartości dla DWELL i ROF Uśmiech
bo co się dzieje przy za małym DELLu mniej więcej wiem - bolt nie dochodzi do końca. Ale co się dzieje kiedy sekwencja cofania jest za krótka  ? Chyba że te 25ms (przy ROF=0) jest w zupełności wystarczjące żeby bolt poprawnie się przeładował.

OP "Mrówka"
Borys vel Belial
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2008, 15:50:30 GMT-1 »

hmm. fajna dyskusja Chichot
ale pare rzeczy do dodania:
tak jak vodzu napisał dwell to jest czas otwarcia solenoidu, w tym czasie bolt musi przesunąć się do przodu otwierając komorę z powietrzem, pozostać z przodu podając odpowiednią ilość powietrza. To dotyczy stockowego bolta oraz niektórych firm posiadających jeden oring na tylnej czesci bolta (bolt tail) . w pozostałych działa to inaczej.
drugą fazą jest recharge, w tym czasie bolt musi wrócić do tylnej pozycji oraz pozostac tam do czasu napełnienia komory powietrzem.

ROF (rate of fire) to szybkostrzelność podawana w kulkach na sekundę.

nie wiem po jaką cholerę grzebać w ustawieniach, ustawia się 44 piknięcia dla stockowego, i 22 dla qeva i swięty spokój, niższe ustawienia spowodują że marker stanie się czuły na zabrudzenia, obniżenia można stosować po wymianie bolta i ew niektórych elementów. 
Roki
Wściekłe Psy
Hero Member
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2008, 16:06:31 GMT-1 »

No ja właśnie mam wymieniony bolt na TechT L7 i za cholerę
nie mogę go dobrze ustawić i prawdopodobnie przez to zdarzają mi się często ścięcia kul.

...That was pretty fucking ninja...

Operacje :"Hinzka Zupka", "Zamieć", "Mrówka"...

www.stayfr0sty.blogspot.com
blooss
Jr. Member
**

gg:2721807

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2009, 11:35:56 GMT-1 »

Ja też zainstalowałem L7, dwell mam ustawiony na 7, ROF na 41... Jak testowałem te ustawienia to nic mi nie ścinało, a wahania fps były nie większe jak 5... Uśmiech
A jutro jadę na final-testa w teren, wtedy się okaże czy ustawienia się sprawdzają w praktyce:)

"Co cię nie zabije, uczyni cię silniejszym"
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!