Dolnośląskie Forum Paintballowe
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Maj 24, 2012, 11:36:35 GMT-1

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
UWAGA!! - rejestracja została wyłączona ze względu na działanie botów tworzących bezsensowne konta.
Aby założyć nowe konto należy wysłać maila na gut@goodpaint.pl
52478 wiadomości w 1946 wątkach, wysłane przez 472 użytkowników
Najnowszy użytkownik: triggerhappy
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  Dolnośląskie Forum Paintballowe
|-+  Ogólne
| |-+  Pytania/Odpowiedzi
| | |-+  celownik optyczny czy kolimatorowy ???
« poprzedni następny »
Lista uczestników (0)
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: celownik optyczny czy kolimatorowy ???  (Przeczytany 2109 razy)
Killer
Jr. Member
**

Only one Shoot !!!

« : Czerwiec 06, 2008, 19:35:22 GMT-1 »

Mam pytanko co lepiej sie spisuje w bojach pintballowych bo nie moge sie zdecydowac co wybrac :-)))
Trycki_Łu [H_Z]
Hinzki Zwiad
Hero Member
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2008, 19:40:02 GMT-1 »

tylko i wyłącznie kolimator. spróbuj przymierzyć się do optycznego w masce na głowie i zrozumiesz czemu
Killer
Jr. Member
**

Only one Shoot !!!

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2008, 20:21:01 GMT-1 »

Lepszy ten odkryty kwadracik czy zabudowany jak lunetka???
kot
Saltus
Hero Member
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2008, 20:22:24 GMT-1 »

najlepszy jest zakryty trójkącik ale niełatwo sie do niego dobrac Uśmiech

OP "Zamieć", OP "Mrówka"
Citizen [H_Z]*
Hinzki Zwiad
Hero Member
*

aka Klin Tistut

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2008, 20:30:00 GMT-1 »

red dot czy g point? Duży uśmiech

operacje: "pomniejszenie penisa"
Maynard
Wściekłe Psy
Hero Member
*

BHP Master ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2008, 22:43:58 GMT-1 »

w zasadzie najlepszym jest red dot (regulowane podświetlenie) jest chcesz czegos co Ci posłuzy długo nie bedziesz musiał go kalibrowac co rusz... polecam cos z replik do broni palnej, lub oryginał (spoko kasy, niestety).

sprawdzaja sie kolimatory przezierne z tubusem jak równiez aim point'y Spoko

www.goodpaint.pl
jak paint, to good Spoko
Jankes
Spin Painters
Full Member
*

no pain, no game

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2008, 22:57:45 GMT-1 »

Ja mialem juz kilka kolimatorow i najlepiej kozysta mi sie z tzw. "zamknietych" czyli tych "zabudowanych jak lunetka" Duży uśmiech.

W kolimatorach otwartych czesto widac odbicie czesci broni co przynajmniej mi utrudnialo celowanie (osoby uzywajace otwartych twierdza ze to tylko kwestia przyzwyczajenia).

Moja rada - zanim kupisz sprawdz czy punkt jest dobrze widoczny na zewnatrz pomieszczen i w sloncu. Moj poprzedni kolimator swiecil tak slabo ze w sloneczny dizen w terenie nie bylo widac prawie nic. Uśmiech
Zinger [H_Z]
Hinzki Zwiad
Hero Member
*

Prawdziwi mężczyźni nie jędza miodu żują pszczoły

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 10, 2008, 10:19:11 GMT-1 »

lepiej zamówić zdjęcie satelitarne w pentagonie albo podgląd na żywo   Duży uśmiech

jak coś walcie do mnie mam lotniskowiec w zatoce perskiej  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

"Termopile" "Grunwald" "Kircholm" "Verdę" "Tobruk" "D-Day" "New York" "Pierścienie Saturna" ;p
Skiba
Sr. Member

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 19, 2008, 00:01:22 GMT-1 »

1. Definitywnie kolimator. Lunety mozesz uzywac jedynie jako obserwacyjnej
2. Zasadnicze pytanie: ile chcecsz na to wydac

Jesli odpowiedz na pyt 2 brzmi:
>1000 pln - Aimpoint micro (pistoletowy, uzywany i lubiany przez strzelcow IPSC)
<1000 pln - Bushnell

Za mniej niz 200 pln dostaniesz chinszczyzne ktora niekoniecznie bedzie sie sprawdzala i zazwyczaj glowna jej funkcja jest +10 do looku:). Aczkolwiek spotkalem sie z opiniami ze takowe daja rade.

Istota kolimatora jest to, ze pokazuje ci punkt w ktory trafi pocisk niezaleznie od kata pod jakim na niego patrzysz oraz niegraniczone pole widzenia. Innymi slowy-na co jest punkt ustawiony tam trafi pocisk.

Moge wypowiedziec sie pod katem zastosowan mysliwskich i wojskowych bo w takich sytuacjach mialem sposobnosc kolimatorow uzywac. Aimpoint wypada tu najlepiej (co oczywiscie nie oznacza ze bedzie najlepszym dla Ciebie wyborem ale moze da sposobnosc do zwrocenia uwagi na rzeczy wazne przy doborze kolimatora)

Aimpoint jest pozbawiony calkowicie bledu paralaksy-wybacz nie bede sie rozwodzil nad tym co to dokladnie oznacza bo temat jest dosyc szeroki, jednak przy zasiegu markerow paralaksa znaczenia wielkiego nie ma.

Dobry kolimator jest wytrzymaly na odrzut. Na markerze musisz sie rowniez z nim liczyc. Przy chinszczyznie odrzut moze spowodowac to ze ustawienia kolimatora po strzelaniu beda sie zmienialy (punkt celowniczy sie przesunie, strzal nie trafi gdzie powinien)

Kwestia automatycznego wylaczania-wiele kolimatorow ma taka pozornie uzyteczna funkcje - tylko co w sytuacji kiedy nagle pojawia sie cel, a tobie punkt wlasnie sie wylaczyl zeby oszczedzic baterie?

Jasnosc punktu celowniczego i mozliwosc jej regulacji. Dobre kolimatory maja przynajmniej 6-cio stopniowa. Zweryfikuj przy zakupie patrzac na rozne "cele" w roznym oswietleniu. Zdarzaja sie rowniez kolimatory z dwoma kolorami punktu celowniczego

i ostatnia sprawa:
Zwroc uwage jaka masz szyne montazowa na markerze. Zazwyczaj kolimatory maja dolaczony montaz, i jak kupisz na szyne 11 mm to bedziesz mial problem z zalozeniem na Weaverze i odwrotnie.

ps
Kwestie kolimatorow holograficznych oraz uzywania kolimatora z noktowizorami pomijam.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2008, 00:19:02 GMT-1 wysłane przez SkipA » Zapisane

Jestem na fotkach z Plutonu!
vodzu
Wściekłe Psy
Hero Member
*

Who let the dogs out

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 19, 2008, 09:37:05 GMT-1 »

a ja powiem tak: DOBRZE DOPASOWANE KULKI DO LUFY

a kupowanie Bushnell'a do marker to już całkiem przerost formy na treścią i - to tylko moje zdanie -  jego głównym zadaniem będzie podwojenie wartości zestawu.

OP "Mrówka"
---------------------------------------------
Muminki cię widzą, Muminki cię śledzą, Muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą !!
Jankes
Spin Painters
Full Member
*

no pain, no game

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 19, 2008, 09:52:28 GMT-1 »

Co niektore hinzkie kolimatorki na prawde daja rade:). Np ja i Fenris mamy taki i jest nie do zaje...chania Duży uśmiech
DUPA
Hero Member

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 19, 2008, 09:55:46 GMT-1 »

podzielam opinię Vodza biorąc pod uwagę zasięg i powtarzalność / skupienie markerów wszelka optyka jest zbyteczna celujesz po lufie i wystarcza

Nie zawsze będziesz grał w optymalnych warunkach z idealnie dobranymi kulasami do lufy ( tak też sobie kiedyś obiecywałem  Język ... życie... ) więc tylko będzie ograniczał widoczność...

No chyba że przyjmiesz całe światło kolimatora z dot'a  Duży uśmiech drugie chyba,  że tak bardzo zależy ci na wyglądzie i chcesz zmilitaryzować sprzęta no to wtedy tak jakieś +10 do lansu a jak zapodasz kolimator za 1000pnl no to +50 do lansu   

dłubać każdy może, jeden w dupie, drugi w nosie,

operacje :
SALTUS VII ; VIII ; IX ; X

UNIT 03; 04

"polowanie", "hinzka zupka", "zamieć"
Skiba
Sr. Member

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 19, 2008, 10:28:01 GMT-1 »

Uzupelnienie: kolimator przyda Ci sie tylko do pierwszego strzalu (pod warunkiem ze masz go wyzerowanego dla danej kulki, cisnienia i wszystkich innych warunkow od ktorych balistyka kulki zalezy) Kolejny strzal i tak korygujesz po torze lotu kulek.

Jestem na fotkach z Plutonu!
DUPA
Hero Member

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 19, 2008, 10:30:38 GMT-1 »

ot i dobrze powiedziane i jak krótko  Duży uśmiech

dłubać każdy może, jeden w dupie, drugi w nosie,

operacje :
SALTUS VII ; VIII ; IX ; X

UNIT 03; 04

"polowanie", "hinzka zupka", "zamieć"
sams0n
Newbie
*

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 19, 2008, 15:29:41 GMT-1 »

Prawdą jest że posiadacze kolimatorów sporadycznie ich używają, poza tym kolimator jest dobry do broni palnej gdzie pewne zachowania fizyczne pocisku zostają nieznacznie zmienione.. wole kaske wydać na dobry mundur lub oporządzenie:)

Nie dyskutuje z idiotą ,bo sprowadzi Cię do własnego poziomu i pokona doświadczeniem...
Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!